Vraag:
rechtshandige bas in linkshandige bas
Vass
2011-03-02 19:51:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik kan niet gemakkelijk een linkshandige basgitaar vinden. Kan ik de bas voor een leftie laten rusten (de volgorde van de snaren omdraaien)?

Ik denk dat je dit kunt doen met een elektrische gitaar, zeker met een akoestische gitaar.

Ik weet niet zeker of dit een mogelijkheid voor jou is, maar ik ben linkshandig en ik speel gitaar / bas rechtshandig. Voelt gewoon natuurlijker voor mij. Mijn linkerhand doet het mooie vingergedoe, en mijn "domme" rechterhand grijpt alleen maar snaren vast en rukt eraan.
@Pulsehead hey, hetzelfde voor mij! Toen ik begon, raadde mijn leraar het aan, en ik kan niet gelukkiger zijn met die beslissing. Ik voel hetzelfde over mijn rechterhand
Vijf antwoorden:
Alex Basson
2011-03-02 20:48:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Natuurlijk kan dat. Maar het in speelbare staat krijgen zal niet zo eenvoudig zijn. U moet de brug opnieuw afstellen om rekening te houden met het feit dat de dikste snaar zich nu op de plaats bevindt waar de dunste snaar was, en vice versa. Als je je niet op je gemak voelt om dit zelf te doen (hoewel het vrij eenvoudig is), doet elke bekwame gitaartechnicus het voor ongeveer $ 25 of zo.

Afhankelijk van de pickups op je bas (ik denk aan P-pickups in het bijzonder), krijg je een iets ander geluid dan je zou hebben gekregen als je het niet opnieuw had opgestart. Dit is geen slechte zaak, alleen iets om op te letten. Het kan zijn dat je ook de hoogte van de pickup moet aanpassen, om dezelfde redenen dat je de brug wilt aanpassen.

Ten slotte zal de ergonomie van de bas een beetje vreemd zijn. Je linker onderarm zal rusten in de buurt van waar de knoppen zijn, de voorheen-bovenste-nu-onderste laag van de bas beperkt de toegang tot de bovenste frets, enz. Dit is allemaal geen probleem, maar je vindt het misschien een beetje onhandig aanvankelijk. Als je nog geen bas hebt gekocht, wil je misschien verschillende modellen uitproberen in je favoriete speelpositie om te zien of een van hen fysiek meer comfortabel aanvoelt.

Je zegt dat je denkt dat dit kan worden gedaan met elektrische gitaar, en natuurlijk heb je gelijk: Jimi Hendrix speelde rechtshandige Strats die hij opnieuw bespaarde, ondersteboven draaide en linkshandig speelde. Als de grootste gitaarvirtuoos ooit kan worden door rechtshandige gitaren linkshandig te spelen, jij ook.

Het staat in een ander antwoord, maar je zou ook de moer moeten omkeren om de omgekeerde volgorde van de snaren te accommoderen. Het is ook de moeite waard om alleen maar te verwijzen naar enkele bassisten zoals Jimmy Halsip van de Yellow Jackets. Hij draaide het gewoon om en nam niet de moeite om de volgorde te wijzigen.
bit-twiddler
2011-03-02 21:35:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Als al het andere in orde is (waar het andere antwoord over spreekt), zou je de moer indien mogelijk moeten omdraaien of een nieuwe kopen. De grotere snaren passen niet in de groeven voor de kleinere, en de kleine snaren zullen te los gaan in de grote groeven.

Maar als ik dat doe, is de balans dan niet uit? krijg ik een grote nekduik of zoiets?
nekduik door een klein stukje om te draaien? Ik denk het niet.
Rick
2016-12-28 18:54:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Gewoon een schreeuw naar al die linkshandige spelers die een rechtshandige bas ondersteboven spelen. Geef nooit jongens op! Het kan worden gedaan.

Twee jaar geleden kocht ik een tweedehands rechtshandige ASHTON bas en een 80 watt versterker. Ik heb nog nooit bas gespeeld en omdat ik linkshandig was, dacht ik dat ik gewoon een beetje plezier zou hebben.

Twee jaar later? - Ik heb meer dan 50 nummers op zak en ben autodidact.

Het grootste probleem voor mij? - Ik heb na al die tijd een linkshandige bas geprobeerd en ik kan verdomme geen ding spelen! Dus waar ik naar kijk is het vinden van een linkshandige bas - maar rechtshandig (klinkt vreemd, ik weet het).

Voor degenen onder jullie die linkshandig spelen op een rechtshandige bas, wanneer mensen je grijnzen en giechelen omdat je hem ondersteboven hebt gezet - ik gebruik altijd deze ene voering op hen "De enige keer dat je moet lachen is als de muziek sterk> ondersteboven naar buiten komen. " Dat sluit ze meestal vrij snel uit.

Maar geef jongens nooit op! Muziek heeft geen "regels" en geen "conformiteit", het draait allemaal om spelen wat je voelt, zoals je speelt, het is niemand anders dan de jouwe. Er is geen goed en fout, er is alleen "het geluid".

Enige verandering was de riemknop, toch? Voelt het in balans?
MisterProzilla
2017-11-29 23:00:25 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik weet dat dit inmiddels een oud bericht is, maar ik dacht dat ik mijn ervaring zou delen. Ik speel linkshandige gitaar, maar speel rechtshandige bassen linkshandig (ondersteboven, als je wilt).

Zoals iemand anders zei, kan ondersteboven spelen worden gedaan - veel gemakkelijker op bas dan op gitaar in feite, omdat je minder complexe vingervormen gebruikt (maar het spelen van slap is moeilijker, maar niet onmogelijk) . Afgezien van het feit dat de &-aansluiting van de bedieningselementen in de buurt van je linkerhand is en gemakkelijker per ongeluk kan kloppen, doen de belangrijkste problemen zich voor als je een bas met offset schouderhoorns gebruikt: je toegang tot de bovenste frets wordt beperkt door de diepte van de uitsparing, omdat de diepere staat nu bovenaan; ook, als je de riemknop laat zitten, zal de riem over de achterkant van de nek snijden, waardoor de toegang tot de fret verder wordt beperkt; en als je de riemknop naar de kortere hoorn verplaatst, verplaats je het midden van de balans en zul je de nek laten zakken. Dit is geen groot probleem met gitaren (hoewel er een niet-overtuigende theorie is dat het de scoliose van Kurt Cobain verergerde), maar ik heb op de harde manier geleerd dat het zeker meer uitgesproken is met bas, vanwege de langere en zwaardere hals &-kop. De beste optie is misschien om voor een symmetrische bas te gaan, of eentje met de riemknop direct achter de nek, zoals een SG.

Als je een rechtshandige bas linkshandig opnieuw wilt bespannen je zult te maken krijgen met de bovenstaande problemen, je moet de brug en de pickups instellen zoals voorgesteld, en je zult waarschijnlijk ook de moer willen veranderen. Persoonlijk ben ik zo gewend om ondersteboven te spelen dat ik de andere kant op zou willen gaan en een linkshandige basgitaar rechtshandig opnieuw zou willen snaren, maar ik ben terughoudend om veel uit te geven aan een fatsoenlijke linkshandige en begin te rotzooien met de noot, enz. aangezien de wederverkoopmarkt voor die opstelling klein zou zijn :)

bigbadmouse
2017-11-30 22:07:52 UTC
view on stackexchange narkive permalink

je kunt het omdraaien, zoals hierboven opgemerkt, zorg ervoor dat je een nieuwe moer krijgt, zoals de RH-moer dat niet zal doen, maar ook bedenk dat niet alle merken E-snaren hebben die lang genoeg zijn om te bereiken de verste machinekop. Bovendien krijgt u mogelijk niet genoeg breekhoek over de moer (vanwege de lichte helling van de moer naar de G-machinekop) om zoemen te voorkomen.

Waar woon je? Ik heb het altijd vrij gemakkelijk gevonden om LH-modellen te vinden. Flippen is waarschijnlijk meer moeite dan de moeite waard.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 2.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...