Vraag:
Stropdas of smet? Dezelfde noot tussendoor
Mark
2018-01-21 16:59:58 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Uit Debussy's Clair de Lune, maat 49: bar 49 from Clair de Lune

Is de onderste G (plat) in de linkerhand een gelijkspel of een smet? Net als in, moet ik het spelen op tik 7/9 in de balk of niet? Zo ja, wat betekent de notatie?

Drie antwoorden:
Laurence Payne
2018-01-21 21:14:07 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dit is een van de vele gevallen in pianonotatie waar muzikale intentie wordt overgebracht in plaats van strikt praktische techniekinstructies. Het vereiste effect is dat één stem de Gb vasthoudt in de maat, en een andere de arpeggio uitvoert.

Dus hoe bereiken we dit? Bedenk hoe het gebruik van het sustainpedaal hierop van invloed is. Ik denk niet dat iemand deze maat ZONDER pedaal zou spelen? Dus wat 'ons echt wordt verteld, is om de eerste Gb een beetje meer gewicht te geven, zodat het klinkt alsof hij meer aanhoudt dan de (lichtere) arpeggionoten. Of u kunt het middelste (sostemuto) pedaal gebruiken - als uw piano er een heeft - om JUST de eerste noot van elke maat aan te houden. Verschillende manieren om het genoteerde muzikale effect te bereiken.

"Dit is een van de vele gevallen in pianonotatie waar muzikale intentie wordt overgebracht in plaats van strikt praktische technische instructies." Alleen al die zin verdient de stemming; goed gezegd!
U gebruikt hiervoor niet het sostenutopedaal, u gebruikt de sustain.
Tim
2018-01-21 18:50:39 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Die Gb wordt opnieuw afgespeeld als de 7e semiquaver, dus het zou onmogelijk zijn om deze ingedrukt te houden. Het kan dus geen gelijkspel zijn. De bovenste Eb lijkt die Gb te weerspiegelen, maar het zouden twee gebonden noten moeten zijn, wat de Gb niet kan.

user47373
2018-01-21 17:12:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is geen manier om een ​​9 / 8ste noot te noteren zonder gelijkspel en het kopieert de noot in de hoge tonen. De noot in de hoge tonen heeft bovendien een frasering, dus de kans is groot dat dit op zijn minst conceptueel een gelijkspel is.

In de linkerhand maakt het echter niet echt uit bij uitvoering op een piano, aangezien je het nodig hebt om de sleutel op dat moment toch opnieuw in te slaan voor de bovenste frase in de linkerhand.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...