Vraag:
Haakjesymbool toegevoegd aan G-sleutel
brian-ammon
2019-07-16 14:44:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Wat betekent het symbool dat wordt toegevoegd aan de sleutel in de tenorstem in Poulencs Mis in G Major ? Het heeft een vergelijkbare vorm als een oude C-sleutel, maar is toegevoegd aan de bestaande G-sleutel.

G clef with bracket

Aangezien het de tenorstem is, zou een tenorsleutel de meest voor de hand liggende keuze zijn. Franse partituren hebben altijd hun eigenaardigheden ...
Ik heb gehoord dat tenoren octaaf-g-sleutels lezen met de 8 hieronder. Ik denk dat dit echt is wat er gebeurt, maar ik heb bewijs nodig.
@Dekkadeci: Het vervolgongeval zou dit duidelijk moeten maken, maar aangezien de vork precies de positie heeft voor de neus van een c-sleutel .....
Twee antwoorden:
guest
2019-07-16 17:29:28 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is hetzelfde als de "standaard" notatie voor tenorstemmen, geschreven met de G-sleutel en een octaaf lager klinken dan geschreven.

Het overblijfsel van een C-sleutel op de 4e regel (dwz een "tenorsleutel") is een indicatie dat dit geen standaard g-sleutel is. De meer gebruikelijke notatie is een kleine 8 onder de sleutel.

Als je naar de muziek in de partituur kijkt, wordt duidelijk dat dit de enige redelijke interpretatie is.

Als de opmerking over een "volgen per ongeluk "betekende eigenlijk een" toonsoort "aangezien de titel van het stuk" G majeur "bevat, de gepubliceerde partituur gebruikt geen toonsoorten, ook al is het muziektoetscentrum meestal G.

De SMuFL-muzieklettertype-specificatie noemt het als "G-sleutel ottava bassa met C-sleutel" - zie Unicode-teken U + E056 hier.

Carl Witthoft
2019-07-16 18:17:38 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Laat ik beginnen met te suggereren dat imslp.org de nummer één is voor verduidelijkingen van scoremarkeringen.

Hier is een knipsel van een andere uitgever die de notatie duidelijk maakt. In deze afbeelding wordt de meer gebruikelijke "kleine '8' onder de G-sleutel" -notatie gebruikt.

enter image description here

Aangezien IMSLP geen PD-score biedt voor deze massa en dat uw fragment geen enkele noot in de tenorstem bevat, is de enige informatie die uit het antwoord kan worden gehaald, dat men het * kan * noteren met een octaaf-getransponeerde g-sleutel. Ik voeg tenminste van Wikipedia over tenorsleutel toe: * Vroeger werd het gebruikt door de tenorpartij in vocale muziek, maar het gebruik ervan is grotendeels verdrongen [waarom?] Ofwel met een octaafversie van de g-sleutel waar alleen geschreven of de bassleutel waar gecombineerd op één notenbalk met de baspartij. *
@guidot Mijn vermoeden is dat uitgevers (of componisten) weerstand vonden onder zangers om nog een sleutel te leren lezen. Niet zoals wij, arme cellisten en trombonisten :-(
IMSLP heeft hiervan een aantal scores in het publieke domein. De ene heeft dezelfde notatie als de illustratie van het OP: http://petruccilibrary.ca/files/imglnks/caimg/2/2a/IMSLP309847-PMLP499071-Poulenc_F_-_Messe_en_sol_majeur.pdf. De beweegbare C-sleutel werd voorheen gebruikt voor alle stemmen behalve de bas, en tenoren zouden de middelste C op de vierde regel hebben. Het werd vervangen door de ottava G-sleutel voor de eenvoud - alle stemmen behalve de bas konden dezelfde sleutel gebruiken (en FWIW, zo werd de G-sleutel de g-sleutel genoemd - in een SATB-partituur zijn er drie, dus het is "drievoudig")
@TomSerb's tussen haakjes == geest geblazen. Bedankt voor dat kleine beetje!
Sorry dat ik je geest de vrije loop moet laten, maar "treble" is een verengelsing van "triplum", het deel dat boven het "duplum" gaat, het tweede deel, dat boven de "tenor" gaat, wat ... de tenor is. (Je kunt natuurlijk ook een "bassus" onder de tenor plaatsen als basis om op te staan.) Dus het bovenste deel in een contrapuntische partituur is meestal het triplum, d.w.z. de "treble". Sommige mensen noemen degenen die het bovenste deel zingen - vooral als het jongens zijn en geen vrouwen - drievoudig.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 4.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...