Vraag:
Hoe wordt dit piano-akkoord gevingerd in "Graceful Ghost"?
Andy Ray
2012-11-19 06:17:15 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Op de eerste pagina van de bladmuziek voor 'Graceful Ghost' (voorbeeld beschikbaar op Sheet Music Plus), kun je zien dat in de derde maat (de eerste akkoord dat de rechterhand speelt nadat de herhaling begint), zijn de noten C, D ♭, C. Hoe moet dit in vredesnaam worden gespeeld? Moet ik zowel C als D ♭ stampen met mijn duim? Moet ik op de een of andere manier het akkoord rollen? Is het een drukfout? Lees ik het verkeerd?

Je kunt in deze video zien dat hij met zijn duim naar het einde van de C # kantelt en beide noten met zijn duim indrukt. https://www.youtube.com/watch?v=3HUg0JimaJo
Drie antwoorden:
Mark Lutton
2012-11-19 07:14:49 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Duim op C, tweede vinger op D ♭, vijfde vinger op C. Daar heb je een brede hand voor nodig, en de mogelijkheid om bijna een octaaf te strekken van de 2e naar de 5e vinger. Het spelen van beide noten met de duim lijkt lastig vanwege de manier waarop de duim ervoor moet buigen. Als je niet alle drie de noten kunt bereiken, probeer dan een van de noten weg te laten en kijk welke twee noten het beste klinken.

Dit stuk vereist een zorgvuldige vingerzetting. Besteed er tijd aan om de vingerzetting te vinden die voor u werkt, vooral bij de derde stam. Er zijn geen drukfouten; al die gekke akkoorden zijn echt.

ugh, ik kan het akkoord op die manier volledig uitrekken, maar ik betwijfel of ik het midden in een reeks kan raken. bolcom is een eikel.
@DelvarWorld Het laten vallen van de onderste C zou het meest geschikte compromis zijn als u er niet bij kunt.
@AndyRay Zie mijn commentaar hieronder. Bolcom is geen eikel. Ik kan Beethovens 'Hammerklavier'-sonate niet naar tevredenheid spelen; dat maakt Beethoven niet tot een eikel, alleen ik ben een onvoldoende pianist.
Ted Lesher
2013-09-24 21:19:30 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Dat akkoord (en die passage) komt 6 keer voor in dit stuk. Ik heb kleine handen en kan nog steeds de middelvinger op D ♭ en de vijfde vinger op C (beide ver boven de toetsen, vlakbij de toetsenklep) bereiken met de duim aan de rand van de toets; deze vingerzetting zet ook het volgende akkoord op, waarbij de tweede vinger op zijn plaats blijft. Ik heb naar verschillende opnames geluisterd (inclusief die van Bolcom) en de C of de D ♭ wordt vaak weggelaten, maar het lijkt het beste te klinken als beide er zijn en lichtjes opgerold. In ieder geval zou ik er geen probleem mee maken - het is een zeer vergankelijk akkoord en alleen een andere pianist zal het merken.

Andy Ray
2020-06-11 09:39:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het blijkt dat de andere geposte antwoorden volledig fout zijn. Het is de bedoeling dat u de C en D ♭ beide speelt met het pad van uw rechterduim. Je rechterduim kan gemakkelijk beide noten raken. Het is onjuist om uw tweede vinger erbij te betrekken.

Sorry, ik ben het 100% oneens met die opmerking. Er bestaat niet zoiets als een 'correcte' vingerzetting, zoals ik denk dat ik hier eerder heb gezegd. Alleen een vingerzetting die voor jou werkt. Mijn hand heeft een goede extensie (ik ben bekend dat ik octaven 2-5 ving), en ik vind dat 1-2-5 erg goed voor mij werkt, en dat ik het akkoord kan uitspreken zoals ik zou willen. Met een kleinere hand is 1-1-5 de enige optie, maar je moet de druk op de C en D vlak gelijk krijgen, wat veel oefening vereist. En Bolcom is geen eikel - gewoon een redelijk goede componist van ragtime.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...