Vraag:
Begeleider kwaliteiten?
Mimi
2020-04-17 13:09:02 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik vroeg me gewoon af of er bepaalde kwaliteiten zijn die een goede pianobegeleider voor vioolmusici maken? Kunnen twee muzikanten die elkaar net hebben ontmoet in staat zijn om goede muziek te leveren of moeten ze een bepaalde relatie of rapportage en begrip van het stuk opbouwen om de muziek / het lied goed te kunnen uitvoeren? Bedankt.

Ik heb ooit gehoord dat er in wezen twee verschillende soorten docenten zijn: a) gefocust op het vak dat hij onderwijst, b) de relatie met de studenten. Ik denk dat de samenwerking tussen musici vergelijkbaar is. Mensen die hetzelfde doel hebben en dezelfde interesse in stijl en kijk op interpretatie, kunnen goede vrienden worden. En als beide aspecten samenkomen, zal het werk perfect zijn.
Zes antwoorden:
Tim
2020-04-17 13:29:16 UTC
view on stackexchange narkive permalink
  • een ervaren muzikant zijn.

  • een goede lezer zijn.

  • een goede luisteraar.

  • een goede vertolker van lichaamstaal zijn.

  • in staat zijn om 'met de stroom mee te gaan'.

  • in staat zijn om als onderdeel van een team te spelen, in plaats van als een individu.

Slechts enkele kenmerken van een succesvolle speler spelen met anderen. Vooral iemand die ze niet eerder hebben ontmoet of waarmee ze niet eerder hebben gespeeld.

Het gebeurt wel bij optredens waar deps worden gebruikt. Een goed depot heeft minimaal de bovenstaande eigenschappen. Zolang ego's niet mogen binnendringen - van beide kanten - gaan de optredens met succes.

Natuurlijk, zodra een rapport is vastgesteld, zullen de spelers elkaar aanvullen, zelfs beter. Sommige spelers hebben die 'oefentijd' nodig om een ​​nauwere muzikale relatie op te bouwen. De keren dat ik met volslagen vreemden heb gezeten en de muziek als magie heeft gewerkt, alsof we allemaal jaren samen hadden gespeeld, zijn de beste tijden die je kunt hebben!

Deze lijst is van toepassing op beide - of ** alle ** musici in een kamerensemble. Zelfs bij sonates moet de solist zich bewust zijn van de pianist, vooral in passages waar de piano leidt.
"Go with the flow" is belangrijk. U moet bijvoorbeeld in staat zijn om erachter te komen welke pagina's de solist zojuist heeft overgeslagen en dienovereenkomstig aan te passen.
@CarlWitthoft - Ik richtte mijn antwoord op ** elke ** muzikant die met een ander speelt - of het nu een ervaren pianist is, een klavecinist in een ensemble, een dep-drummer in een band, enz. Ik geloof dat dezelfde set van crieria voor iedereen. En er zijn waarschijnlijk een paar die ik heb gemist.
ttw
2020-04-17 18:30:43 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is ook belangrijk om dingen als de Schubert-liederen (of Brahms) op je gezicht te kunnen transponeren. Soms had de zanger (of degene die wordt begeleid) een late avond en moet de sleutel misschien worden verplaatst. (Natuurlijk mogen verschillende zangers een stuk in verschillende toonsoorten zingen.)

Dit is eigenlijk gewoon een "set vaardigheden". De instrumentale solist moet ook kunnen omgaan met wat er in zijn stuk geschreven staat.
@CarlWitthoft - 'skillset' - 'kwaliteiten'? Niet alle (of zoveel) lezers die goed kunnen zien, kunnen transponeren. Wie splijt haren? Ook een dv?
@Tim Deze dingen variëren naarmate het vaardigheidsniveau van de deelnemers toeneemt. Ik zou ook niet verwachten dat een zanger van een lager niveau het stemgedeelte heeft getransponeerd.
@CarlWitthoft - vaardigheidsniveaus stonden niet in de vraag van het OP. Dit antwoord dat erop wijst, is relevant. Ik ben vaak gevraagd om on the fly te transponeren, op verschillende niveaus. Problemen waren vaak dat de zanger niet wist welke sleutel ze nodig hadden. Het zou echter geen probleem moeten zijn voor een violist - ik betwijfel of ze ** ooit ** een vast stuk spelen in een andere dan de geschreven toonsoort ...
Laurence Payne
2020-04-17 19:17:31 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je hebt een muzikaal rapport nodig. Het kan heel snel komen, of helemaal niet. Soms kan de ene deelnemer het gevoel hebben dat een voorstelling een enorm rapport heeft, de andere kan voelen dat ze goed zijn aangeslagen!

Ja, er zijn bepaalde vaardigheden die nuttig zijn voor een professionele begeleider. Transpositie op zicht ZAL vereist zijn, maar het zou niet in een uitvoering moeten zijn. Als een zanger me muziek in de verkeerde toonsoort geeft, is mijn positie 'Ja, ik kan transponeren. Maar zou je liever hebben dat ik al mijn hersens zou gebruiken om WELL te spelen, of de helft ervan bij het transponeren? Met ervaring zullen er natuurlijk veel items in uw specifieke muziekgebied zijn die zo vertrouwd zijn dat het spelen in een willekeurige toonsoort een triviaal probleem is. Ik denk aan theateraudities. Als een zanger zijn muziek kwijt is, is het prima om te zeggen 'Can you manage Over the Rainbow in A? (Of een andere toonsoort.) Maar het is NIET goed om me een Jason Robert Brown-nummer te geven en er een derde om te vragen :-)

Albrecht Hügli
2020-04-17 17:10:08 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De beste basis van samen muziek maken (afgezien van oefenvaardigheden) is liefde, empathie en (zelf) respect, bescheiden blijven en geen leiderschapsambitie. Indien nodig kan de leiderfunctie worden gedeeld door jobrotatie.

(Bijna altijd is er in een tweesituatie een verschil in hiërarchie of competentie, maar het is goed wanneer deze rol kan worden uitgewisseld door de functies te misleiden: solist - begeleider.)

Eerlijk gezegd niet erg nuttig. Maar duidelijk, ja. Ik weet zeker dat de antwoorden gebaseerd zullen zijn op meningen, omdat niet iedereen zich op dezelfde objecten concentreert. Ik kan geen muziek maken met anderen als de chemie niet goed is. Anderen houden hun belangrijkste nadruk op de muziek zelf. Nou ja, en in het algemeen vind ik dat de meeste vragen niet zo nuttig zijn: te specifiek (bijv. De mijne) of te banaal, of zo geformuleerd dat niemand anders het op internet zal vinden. Ik vraag me soms af hoe het systeem de relatie met andere soortgelijke vragen kan identificeren.
Don Hosek
2020-04-18 23:39:53 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er zijn veel verschillende vaardigheden voor nodig. Waarschijnlijk de beste begeleider die ik ooit ben tegengekomen, was de assistent-organist van Holy Name Cathedral die, toen ik auditie deed voor het koor, een stuk bladmuziek uit mijn hoofd nam dat ik in elkaar had geplaveid en dat geen volledige begeleiding bevatte (alleen de melodie en geen akkoorden voor de eerste twee regels) en niets meer wetend dat het Massenet was en een van de ontbrekende akkoorden uit de melodie-sectie die ik me herinnerde, op het gezicht geïmproviseerde een perfecte begeleiding voor mij.

Ik een iets betere dan middelmatige pianist, maar ik speelde uiteindelijk een paar maanden piano voor een optreden in de kerk - toen ik een week op vakantie was, nam de moeder van de tienercantor voor me op. Ondanks dat ze een aantoonbaar betere pianospeler was en meer toegang had tot haar dochter, vond ze het erg moeilijk om de stroom aan te kunnen met de stroomaspecten van het begeleiden van haar dochter terwijl ze zong.

Over het algemeen zou ik zeggen dat de belangrijkste vaardigheid het vermogen is om tijdens het spelen in realtime te luisteren en te reageren. Het is niet altijd gecorreleerd met muzikale vaardigheid, hoewel in ieder geval enige muzikale vaardigheid essentieel is.

BobRodes
2020-04-23 09:48:33 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Je kunt niet fout gaan door te luisteren naar deze opname van "The Unashamed Accompanist" van de geweldige Gerald Moore:

En dan zou ik zijn boeken vinden (vermeld in het Wikipedia-artikel dat ik heb gelinkt) en ze verslijten.

Moore was net zo goed een leraar als een begeleider.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 4.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...