Vraag:
Is er een hoogste noot vertegenwoordigd op bladmuziek zonder een hogere octaafnotatie te gebruiken?
user1594138
2014-05-14 19:12:18 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Is er een hoogste en laagste noot die op bladmuziek kan worden geschreven zonder de een of meer octaven hoger / lager te gebruiken? In mijn geval specifiek voor de piano.

Ik wil leren lezen op het gezicht en mijn eerste doel is om elke noot die op bladmuziek verschijnt een naam te geven, zodat ik niet vanaf een bekende positie. Daarom moet ik alle aantekeningen kennen die kunnen verschijnen. Zijn daar regels voor? Kunnen de hoogste en laagste noten op de piano worden geschreven zonder de octaaf hoger / lager te gebruiken?

Is er geen standaard voor bladmuzieknotatie? Ik maak een aantal zeer eenvoudige software om aantekeningen te maken om me te helpen oefenen, maar ik wil niet dat het totale onzin genereert die ik in de echte wereld nooit zal zien. Zijn er normen die ik zou kunnen opzoeken?

Voor het notatiegedeelte zou je Lilypond-notatie kunnen genereren, en daaruit je oefenbladen genereren. Dan krijg je de standaardnotatie. Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Lilypond.
Er zijn geen harde en snelle notaties. Ik heb bladmuziek die 3 octaven boven de notenbalk gaat. Als een oude (lijdende :-)) muzikant, zou ik je zeker vragen je lay-out te beperken tot misschien een 12e boven of onder, en daarna de "8va" -notatie te gebruiken, of van sleutel te wisselen voor die instrumenten waarvoor meerdere sleutels gemeenschappelijk zijn gebruik.
Een ding om te overwegen is de beperking van het menselijk brein. We verdelen de notenbalk in vijf rijen en kunnen de toonhoogte onderscheiden op basis van waar ze vallen. Het vermogen om de toonhoogte te bepalen heeft vaak te maken met het aantal grootboeklijnen boven of onder de notenbalk. Als je eenmaal op een bepaald punt bent aangekomen, kunnen de hersenen de grootboeklijnen niet automatisch groeperen in waarneembare getallen / afstanden. Denk aan aantekeningen. Als je eenmaal voorbij 4 bent, voegen we een schuine streep door de groep toe om er 5 van te maken. Hierdoor hoeven we de punten niet te tellen. De hersenen kunnen groepen van 4 herkennen, maar het wordt moeilijker naarmate je daarboven beweegt.
Als je denkt dat je het onder de knie hebt, mag ik je aanraden om jezelf te testen op [dit fragment uit * Trance and Dental Etudes * door P.D.Q. Bach] (http://books.google.com/books?id=3hmSAgAAQBAJ&lpg=PT166&dq=%22trance%20and%20dental%20etudes%22&pg=PT167#v=onepage&q=%22trance%20and%20dental%20etudes%22&f=false ). (Mogelijk moet u uw definitie van "piano" uitbreiden met de * Überklavier *).
Zes antwoorden:
Karen
2014-05-14 19:34:24 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Er is geen absolute limiet. De hoogste C op de piano, 3 octaven boven de notenbalk geschreven, is volkomen legitiem. Echter, in de praktijk zullen noten die ver van de notenbalk verwijderd zijn, bijna altijd geschreven worden in een muzikale frase die andere noten in de buurt bevat, dus wordt de 8Va-notatie gebruikt. Muziek die zo hoog is, is bijna onmogelijk te zien als ze niet in 8va-notatie is geschreven, zowel omdat de afstand tot de notenbalk zo groot is als omdat de noten zo zelden in die positie worden gelezen.

Als je net begint uit met lezen op zicht, begin met een bereik van twee octaven gecentreerd rond de C in het midden van de notenbalk, en verhoog het geleidelijk in beide richtingen als je het nodig hebt.

Een beetje afwijkend, maar voor de volledigheid wil ik hieraan toevoegen dat [de 15ma-notatie] (http://music.stackexchange.com/a/15297/2245) kan worden gebruikt als 8va niet genoeg is.
Ik heb gezien dat handbelmuziek zeven grootboeklijnen boven de notenbalk gebruikt. Aangezien een paar treble / bass-sleutels noten kan hebben die verspreid zijn over een bereik van zeven octaven, en verschillende noten van een akkoord in verschillende octaven kunnen worden gespeeld, zou de 8va-notatie niet van toepassing zijn (afgezien van het feit dat handbellen in wezen altijd een octaaf hoger worden gespeeld). wat is er geschreven). Ik heb me wel eens afgevraagd waarom er geen standaard is voor een "super-treble" notenbalk twee octaven boven de g-sleutel (met twee grootboeklijnen die het scheiden van een g-sleutel). Tenminste voor handbelmuziek denk ik dat dat de dingen veel gemakkelijker zou maken om te lezen.
parkovski
2014-05-15 07:04:00 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Zoals anderen al hebben gezegd, nee, er is geen echte limiet, maar er is een praktische limiet. Als ik iets aan het sightseeën ben en er zijn veel grootboekregels, kun je het op geen enkele manier op tijd uitzoeken, dus je kunt het net zo goed overslaan.

Soms weet je echter of je heb je daar geleidelijk aan gewerkt, of speel octaven of zoiets. Veel sightreading ziet niet elke noot, maar patronen herkennen, dus als je een octaaf ziet (en je went aan de afstand tussen intervallen op de bladmuziek), hoef je maar naar één van de noten te kijken. Hetzelfde geldt als je individuele noten heel hoog of laag speelt - als je weet waar je bent, lees je alleen intervallen in plaats van toonhoogtes.

Ik zou niet aanraden om meer te oefenen dan misschien 3-4 grootboek lijnen als je voor sightreading gaat. Het is gewoon niet normaal genoeg om je zorgen over te maken, en er zijn gewoon te veel andere dingen om op te focussen, zoals de essentie van een maat begrijpen en de rest zelf invullen.

"invullen van de rest" zou ook moeten inhouden dat je leert om de resten daadwerkelijk te zien en te tellen - veel belangrijker dan> 4 grootboekregels
skinny peacock
2018-10-15 20:09:56 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Een punt dat hier niet naar voren is gebracht, is dat ik geleerd heb toen ik een nieuw muziekstuk aan het lezen was, het moet van tevoren worden bekeken en geanalyseerd om de moeilijk te lezen noten te herkennen, zodat ze je niet vangen verrast terwijl je je optreden probeert. Hierdoor krijgt u de tijd die nodig is om grootboekregels en notities te tellen en te bepalen.

Ik doe dit, maar er werd me ooit op gewezen dat het op dat moment aantoonbaar niet langer zichtbaar is. Een echt crack sight-lezer kan ver genoeg vooruit kijken om de moeilijk te lezen stukjes te kunnen verwerken tijdens het spelen.
Caleb Hines
2014-05-14 20:03:47 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ter vergelijking: ik speel Alto Recorder en zie vaak muziek die de vier grootboekregels boven de hoge notenbalk bereikt (onze hoogste noot). Fluiten, denk ik, kunnen zelfs nog hoger gaan zonder 8va te gebruiken.

Sopraan- en sopranino-blokfluiten, evenals piccolo's, kunnen allemaal hoger worden, maar worden meestal een octaaf lager genoteerd dan ze klinken.

Voormalig fluitist hier. Het is gemakkelijk mogelijk om naar de C vijf regels hierboven te gaan en algemeen onderwezen. Het is mogelijk om elke noot tot A7 te spelen, die voor zover ik weet geen bekende vingerzetting heeft. Dit biljet staat op de 8e regel boven de notenbalk. De hoogste noot waarvan ik weet dat deze kan worden gespeeld, is C8, die op de 9e regel boven de notenbalk staat.
Dat gezegd hebbende, de vingerzettingen worden een beetje een complete puinhoop na C # 6.
Wat, je alt speelt de a natuurlijk niet boven die g? Tsk! Toegegeven, ik heb maar één stuk gespeeld dat het nodig had ...
dwoz
2015-08-08 00:14:29 UTC
view on stackexchange narkive permalink

De vaste regel voor geschreven bladmuziek is READABILITY. Alles dat het lezen gemakkelijker maakt, is 'correcter' dan een of andere opmaak waardoor het moeilijker te lezen is.

In het voorbeeld in de vraag zou je zelden grootboekregels gebruiken om een ​​notitie te annoteren die meer is dan een octaaf boven de notenbalk, want het wordt gewoon te drassig om al die grootboekregels te lezen. Gebruik de 8va-notatie. Het wordt echter over het algemeen niet gezien als een 8va-markering op iets korter dan een maat of een volledige zin. Denk daar eens over na op een piano of gitaar: een enkele noot of drie opgeschreven 7 grootboekregels vertelt je dat je "snel een hoge noot moet pakken", terwijl de notatie 8va je vertelt "beweeg je hele handpositie een beetje naar boven". p>

Het is echter niet ongebruikelijk om enkele bassleutelnoten 8vb te annoteren.

user45266
2018-10-15 09:00:36 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Praktisch gezien hangt het sterk af van de context. Een majeur toonladder die omhoog wordt gespeeld tot 5 octaven is perfect leesbaar, met zoveel ledger-regels als nodig. Het spelen van een enorm complex interval zoals een 39e uit het niets zal nooit op volle snelheid worden gelezen. Context bepaalt meestal of grootboekregels geschikt zijn of niet.

Natuurlijk is er theoretisch gezien geen limiet aan het aantal grootboekregels , aangezien de frequentie bestaat op een oneindige en continu spectrum.Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...