Vraag:
Technieken voor stemveranderingen in toonhoogte met behoud van een natuurlijk geluid
Mill
2014-06-22 18:37:50 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Hallo, ik ben op zoek naar een manier om een ​​heel diepe maar goed klinkende stem te maken. Ik werk in FL Studio, dus ik heb geprobeerd de pitch-optie en hun opties zoals spraak enz. Te gebruiken. Maar het klinkt zo kunstmatig. Dit is het voorbeeld van wat voor soort stem ik wil doen met mijn opgenomen stem (mannelijk) of gedownload. Zou je me helpen? Ik ben geen expert op dit gebied.

Hartelijk dank voor uw adviezen!
Probeer je je eigenlijke spreek- / zangstem te veranderen of je stem digitaal aan te passen zodat het meer op de video lijkt?
@Karen Ik probeer de stem te krijgen zoals in de video. Ja, ik wil mijn of gedownloade stem digitaal aanpassen.
Ik heb een antwoord toegevoegd, maar ik kan niet specifieker zijn met uw huidige formulering. Wat bedoel je met "natuurlijk"? Wat bedoel je met "kunstmatig"? Voor mij klinkt je voorbeeld helemaal niet natuurlijk!
Twee antwoorden:
Von Huffman
2014-06-23 03:04:10 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is interessant dat je voorbeeld voor mij helemaal niet natuurlijk klinkt. Voor mij lijkt het erop dat het geluid met opzet is ontworpen om onnatuurlijk te klinken. Ik denk dat "natuurlijk" een vrij breed en enigszins subjectief concept is, dus voor de eenvoud zullen we "natuurlijker" definiëren als "minder verandering teweegbrengen" en "minder natuurlijk" als "meer verandering teweegbrengen".

I kan 4 manieren bedenken om die lage stem te bereiken: afspeelsnelheid (ook bekend als de transpositie van een sampler), toonhoogteverschuiving, frequentieverschuiving en formantmanipulatie. Elk heeft zijn eigen geluid, elk zal verschillende resultaten opleveren.

Je voorbeeld klinkt als iets wat formante manipulatie zou doen, maar er is geen manier om het zeker te weten zonder het originele stemgeluid als referentie te hebben.

Hoe zorg je voor een natuurlijk geluid?

Welke van deze 4 technieken klinkt natuurlijker? Het hangt van jou af en hoe je ze implementeert. Een veel voorkomende benadering om zeer natuurlijke resultaten te bereiken, is het combineren van formantmanipulatie en toonhoogteverschuiving. De menselijke stem heeft een complexe dynamiek, en een daarvan is dat er specifieke resonanties zijn die constant blijven, ongeacht welke noot je zingt. Dat is het timbre van uw stem. Als je toonhoogteverschuiving gebruikt, verplaats je die resonanties ook, iets dat in het "echte leven" niet gebeurt.

Na toonhoogteverschuiving kun je compenseren door die resonanties te verplaatsen waar ze horen met behulp van formantmanipulatie ( of misschien frequentieverschuiving). Nu heb je de toonhoogte van de stem veranderd, terwijl je de natuurlijke resonanties van de stem laat waar ze horen.

Maar dat is mijn definitie van "natuurlijk". Het is duidelijk dat u een andere heeft. Om uw vraag specifieker te beantwoorden, moet u eerst "kunstmatig" en "natuurlijk" definiëren. Maar door dat te doen, zou je je kennis beperken tot die zeer kleine reikwijdte. Wat als je iets "kunstmatig" wilt laten klinken? Wat als je verder wilt gaan dan "kunstmatig" en "natuurlijk".

Als u de tools kent die u tot uw beschikking heeft, kunt u elk resultaat bereiken waarnaar u op zoek bent, zonder uzelf te beperken tot een specifiek bereik.

Hier is een overzicht van vier tools waarmee u elk stemgeluid kunt maken je kunt bedenken, en meer.


1) Verlaag de afspeelsnelheid

Je kunt een sampler gebruiken om de afspeelsnelheid te verlagen met het expliciet aanpassen (de meeste samplers hebben deze functie met de naam "transpose") of door de sample door een noot lager te spelen dan degene die eraan is toegewezen.

Deze implementatie heeft één bijzonderheid: uw sample wordt korter of langer naarmate u de toonhoogte aanpast, omdat de toonhoogte wordt gewijzigd door de afspeelsnelheid. De relatie tussen harmonischen blijft behouden en er worden geen harmonischen toegevoegd of verwijderd.

Live's Sampler Simpler

EXS24

2) Toonhoogte verschuiven

Verandering van toonhoogte zonder te veranderen de tijd. Enkele bekende tools die u kunt gebruiken om toonhoogteverschuiving te implementeren zijn: toonhoogtecorrectors zoals Melodyne of Auto-Tune, synths die in staat zijn tot granulaire synthese zoals Absynth, sommige DAW's hebben hun eigen native implementatie zoals de algoritmen van Live: beats, tonen, textuur, complex en complexe pro.

Hier zal het resultaat variëren afhankelijk van de tool en het algoritme dat je hebt gebruikt. Over het algemeen kunnen er nieuwe harmonischen worden gecreëerd, maar hun relatie zal hetzelfde zijn: deze muzikale transpositie behoudt de verhoudingen van de harmonische frequenties die het timbre van het geluid bepalen.

Meer informatie.

Ableton Pitch Shift

(hier werkt transponeren als de afspeelsnelheid verandert als het Re-Pitch-algoritme is geselecteerd, alle andere algoritmen werken als toonhoogteverschuiving)

Logic Pitch Shift

3) Frequentieverschuiving

Hier wordt de transpositie met dezelfde hoeveelheid gemaakt, voor elke harmonische. Elke harmonische wordt over dezelfde afstand verplaatst. Daarom blijven de verhoudingen tussen harmonischen niet behouden. Dit wordt gedaan met behulp van amplitudemodulatie.

De vernietiging van de originele harmonische verhoudingen kan veel dissonantie veroorzaken.

Dit is een meer exotisch effect, dus je vindt het in meer exotische tools zoals: Reaktor, SuperCollider, Pure Data, MAX. Als je niet van dat soort dingen houdt, is er een heel eenvoudige implementatie in Live, simpelweg "Frequency Shifter" genaamd. Ik weet zeker dat er andere eenvoudige plug-ins voor frequentieverschuiving zijn, maar ik kan me op dit moment niet meer herinneren.

Meer informatie hier, hier, en hier.

Ableton Freq Shift

4) Formantmanipulatie

Hier de frequentie van de eerste harmonische blijft behouden en sommige andere harmonischen worden gewijzigd in toonhoogte en / of amplitude. De grondfrequentie verandert niet, maar het timbre wel. Dit is vergelijkbaar met hoe een snaar anders zal klinken als deze in gitaren van verschillende grootte wordt gespeeld. Kleine gitaren zullen de neiging hebben om hogere harmonischen te versterken, en grotere gitaren zullen de neiging hebben om lagere harmonischen te versterken. Ook vergelijkbaar met wat helium met je stem doet (probeer het niet thuis!).

Het lijkt ook op waarom en hoe de middelste C anders klinkt als hij wordt gezongen door Barry White dan als hij wordt gezongen door Mariah Carey.

Deze dynamiek wordt ook wel "keel", "keelomvang", "keellengte", "formanten" of iets dergelijks genoemd. Formantmanipulatie vind je vaak in toonhoogtecorrectietools zoals Auto-Tune en Melodyne.

Auto-Tune thorat

Logic Formant Shift


Zoek welke implementaties van deze technieken die je het leukst vindt. Er zijn er talloze. Dezelfde technieken op verschillende implementaties kunnen zeer verschillende resultaten hebben.

Tim
2014-06-22 22:07:27 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het klinkt alsof dat een gewone stem is die 'vertraagd' is. Als je het op een hogere snelheid opneemt en het normaal afspeelt, klinkt het zo, maar op de originele opname moet je sneller spreken / zingen. Uiteraard kan dit tegenwoordig allemaal digitaal worden gedaan, maar als je wilt dat je stem op een normale dag zo klinkt, is een nieuw strottenhoofd misschien in orde.

Dat is het precies: het vertragen van de stem verlaagt niet alleen de toonhoogte maar ook de formanten, dat is de hoofdoorzaak van dit specifieke geluid. [Een long vol Xenon] (https://www.youtube.com/watch?v=nw8uJ_3yWU8) kan dat ook, en is misschien nog steeds goedkoper dan een nieuw strottenhoofd!


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...