Vraag:
Is het erg om mijn gitaar tweewekelijks 5 uur in de auto te laten?
user36102
2017-10-03 20:59:48 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Ik heb een Ibanez AW54-OPN en aangezien ik direct na mijn werkdag (5 uur) lessen volg, overwoog ik om de gitaar 's ochtends mee te nemen en in de auto te laten liggen (ik draag liever geen bij mij op de werkvloer).

Ik woon in Noord-Italië en de temperaturen variëren van -10 tot 35 graden Celsius met een gemiddelde luchtvochtigheid van 80%.

Als ik de gitaar elke twee weken 5 uur in de auto laat, riskeer ik hem kapot te maken?

Als het buiten 35 ° C is in een auto, komt hij nog meer in de auto terecht dan binnen. Ik heb in die omstandigheden het beste deel van 50C in mijn auto gezien. Geen enkele gitaar van mij gaat daar doorheen!
Een vriend van mij vertelde een verhaal over een lange reis met een akoestische gitaar in de kofferbak van zijn auto. De gitaar zou een cadeau zijn voor een jonge dame die hem leuk vond. Toen hij de gitaar aan zijn vriendin presenteerde, opende ze de koffer en ontdekte tot zijn schrik dat de gitaar letterlijk uit elkaar was gevallen. Ik denk dat de hitte de lijm smolt die het bij elkaar hield.
Heeft u een koffer of gigbag?
@el.fish gigbag
Twee antwoorden:
user321
2017-10-03 23:15:41 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Over het algemeen wordt het gedurende langere tijd bewaren van instrumenten in omstandigheden buiten wat we de normale kamertemperatuur en luchtvochtigheid zouden noemen het best geclassificeerd als een slecht idee.

Auto's zijn vooral gevoelig voor opwarmen tot temperaturen veel meer dan buiten gemeld - vooral wanneer buiten in de zon. Welk effect heeft dat op instrumenten? Toevallig heb ik een uitstekend voorbeeld bij de hand:

http://www.iommi.com/equipment/jaydee-custom-sgaka-no-1-the-old-boy/

Tony Iommi's Jaydee Custom ("Old Boy") ziet er uit zoals hij eruitziet, omdat de verf vrijwel is afgekookt nadat hij in een auto was achtergelaten. Laat je niet voor de gek houden door het 'extreem hete deel van de wereld' - een Italiaanse zomer zou wel eens vergelijkbare omstandigheden kunnen opleveren.

De Old Boy is natuurlijk een elektrische gitaar en daarom veel meer robuust. Extreme omgevingsveranderingen zullen akoestische instrumenten op allerlei interessante manieren verstoren, zowel bij het opwarmen als bij het afkoelen. Dit kan blijvende schade tot gevolg hebben.

Hoewel het misschien handiger is om je gitaar in de auto te bewaren, kun je hem op die manier inderdaad verpesten.

Karen
2017-10-04 00:23:12 UTC
view on stackexchange narkive permalink

Het is erg slecht om een ​​gitaar enige tijd in een hete auto te laten liggen, maar hoe langer de tijd, hoe slechter je instrument zal zijn, vooral als het warm weer is. Vijf uur is absoluut te veel.

Als het buiten 35C (95F) is, is het mogelijk dat je auto heet genoeg wordt om huidlijm te smelten, die vaak wordt gebruikt door gitaarbouwers en smelt rond 60 C (140F) . Elk deel van je gitaar dat bij elkaar wordt gehouden met huidlijm kan losraken of uit elkaar vallen wanneer de lijm smelt.

Je loopt ook het risico het hout te laten barsten, want terwijl de buitenlucht 80% vochtig is, wordt de lucht in de oververhitte auto is veel droger, dus je instrument ondergaat drastische veranderingen in luchtvochtigheid, het perfecte recept om het te barsten en te vervormen. Schade als gevolg hiervan kan cumulatief zijn, met kleine onzichtbare scheurtjes die zich vormen en uiteindelijk uitzetten naarmate het instrument verder wordt misbruikt.

Het is minder gevaarlijk in de kou, maar het instrument is nog steeds onderhevig aan veranderende vochtigheid naarmate de auto opwarmt

Een goedkope multiplex instrument in massa geproduceerd met synthetische kleefstoffen zal minder snel worden beschadigd, hoewel het nog steeds niet helemaal veilig is.

Als u het instrument in de auto moet laten , parkeer in de schaduw en laat de ramen gebarsten. Plaats het instrument uit de zon, in de kofferbak of onder een deken als u geen koffer heeft. Maar het meenemen is een veel veiliger idee.

Het kan ook helpen om de gitaar in een koffer te bewaren of in ieder geval in een gigbag.
@el.pescado - gigbag is helemaal geen hulp. Een hermetisch afgesloten hardcase (duur) kan een beetje helpen, maar het zal de gitaar nog steeds niet koel genoeg houden in die hitte. Zet alles lang genoeg in de oven, het wordt heet.
@Tim Het kan echter helpen om vocht vast te houden.
@el.pescado, het probleem is dat warmere lucht meer water kan vasthouden, dus 80% luchtvochtigheid bij 30C is een significant procent lagere luchtvochtigheid bij 40 of 50C. Het is alsof je een vol glas water hebt en het in een emmer giet. Het glas was grotendeels vol, maar de emmer met dezelfde hoeveelheid is grotendeels leeg.


Deze Q&A is automatisch vertaald vanuit de Engelse taal.De originele inhoud is beschikbaar op stackexchange, waarvoor we bedanken voor de cc by-sa 3.0-licentie waaronder het wordt gedistribueerd.
Loading...